Navigation

Innovation

060 - Shelter two+(one)

Vladimir Sergeev

Russia

 

In today’s world the impact of humans on the environment can hardly be underestimated. Rising sea level, genetic manipulation, digital networks, omnipresent electromagnetic fields, climate change and controlled weather – all echoes that humans were here. Untouched old nature is an elusive myth almost nowhere to be found. In this perspective the given site for the competition is of great importance to me. The presented proposal aims to find a new relationship between man and nature, which is based not on superiority one over the other, rather on mutual respect.

The shelter design follows the principle to make the human intervention in the natural landscape imperceptible to the maximum extent. Compact camouflaged volume provides a shelter for up to 3 people. Flexible layout of the ground floor with the area of 15,5 sq.m. can accommodate a dining area, bed, wood-burning stove, place for gathering or meditation or an additional bed. Special attention was paid to the inside-out connection. Outside nature is framed with windows which enable sky and forest views, providing internal space with qualities for contemplation and self-reflection.

The choice of materials and assembly process follow this general concept: the use of local natural materials and the possibility of quick assembly directly on the site. The construction process of the base slab, framework and facades can be executed in parallel and assembled on site. The sustainability of this proposal is gained not only by using of local and natural materials but also with well thought-out spatial organization. It maximizes use of solar energy and natural light creating comfortable climate inside the hut. Top window uses the principle of solar furnace, with inclined edges, its reflective surface focuses and directs low winter sun on the massive north wall which together with base slab play function of the thermal mass. Heat from the stove can also be accumulated and gradually released during the night. This principle works perfectly backwards. In summer, coolness from the ground and from the north wall can gradually be transferred to the premise.

All these design decisions are aimed to prove that it is possible to live and enjoy a pure nature with moderate level of comfort without strong dependence on electricity, heating and wireless technologies. The whole atmosphere and spatial organization of the hut give a new sense of sufficiency and force to rethink our traditional values. Passive design principles incorporated in the project use the given resources in intelligent and efficient way.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Back to Designs

comments powered by Disqus